
ŞARAP TADIMI
Şarap analizi için Pasteur’den bu yana birçok modern kimyasal yöntemler geliştirilmiş olsa da kalite için yine de en önemli analiz üç duyu (görme-koklama-tatma) ile yapılanıdır. Bu işi en iyi yapacak kişilerde elbette degüstatörlerdir. Bununla birlikte şarap panelleri de düzenlenmektedir. Bu panellerde de şarap tadımı yapılmaktadır. Ama katılımcıların şarap tiplerini tanımaları, şarabın sahip olması gereken buke ve aromayı iyi bilmeleri, iyi bir tat alma duyusuna sahip olmaları ve örnekleri kritik edebilmeleri gerekmektedir. Duyusal analizler şarap kalitesinin geliştirilmesi, şarapların bakımının zamanın da yapılması ve yönetmeliklere uygunluğunun sağlanması amacıyla yapılır.
Duyusal analizlerin sonucunda şarabın tadı, kokusu, rengi, berraklığı konusunda fikir edinilir. Bunun yanı sıra şaraba uygulanması gereken işlemlere şişelenme olgunluğuna gelip gelmediğine de karar verilir.
DEGÜSTATÖRLER
Duyusal analizleri en iyi şekilde yapacak kişilerdir. Şarap tipleri hakkındaki bilgileri, şarabın sahip olması gereken renk, buke ve aromayı bilmeleri, şarap özellikleri hakkındaki hafızaları onları diğer şarap severler ayrıcalıklı kılmaktadır.
DEGÜSTASYON
Şarabı duyu organlarımızı kullanarak incelemeye degüstasyon adı verilir.
Degüstasyon üç aşamada yapılır.
1- Görsel inceleme
2- Koklayarak inceleme
3- Tadarak inceleme
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder